Eftertankar

Eftertankar

Framme hos Gud

Om livetPosted by Eftertankar Sat, January 08, 2011 13:07:58


En av mina gamla vänner dog igår. Han var en tystlåten man som ändå fick mycket sagt genom det liv han levde. När jag tänker på honom kommer ett gammalt citat från gudsmannen Franciskus upp i mitt minne: ”Predika alltid evangelium, och om nödvändigt, använd ord.” För ett trovärdigt liv är starkare än ord. 84 år gammal och efter en lång tids sjukdom fick han igår, som Bibeln uttrycker det "bryta upp" från sitt jordeliv för att alltid vara hos Gud.

Jag besökte honom på sjukhus i mitten av december för att ge honom en julblomma från vännerna i kyrkan. Men tyvärr fick han inte behålla blomman p.g.a. blomförbud på avdelningen. Alltså skickades blomman med hem igen, och här har den stått, som en påminnelse om min vän och som en uppmaning till förbön. Igår morse, vid min morgonandakt, föll ögonen på blomman igen. Den har varit vacker, men de senaste dagarna har bladen fallit och den har blivit allt glesare. Märkligt tyckte jag att det var att blomman liksom fått sorgkanter. Jag vet aldrig att jag har sett några sådana förr. Så dröjde min tanke kvar vid min vän rätt länge. Och tanken blev till bön. Till bön om att min vän inte skulle behöva lida; om hopp och om frid och om styrka och tröst för hans anhöriga.

Några timmar senare fick han alltså... komma hem.
Det känns tomt och lite vemodigt. Det gör det. Men ändå rätt på något sätt. En varm, äkta och fin gammal man, och en trogen förebedjare har fullbordat sitt lopp. Må Gud ge oss hjälp så att det samma en dag kunde sägas om oss alla.

"Hans herre sade: 'Bra, du är en god och trogen tjänare. Du har varit trogen i det lilla, jag skall anförtro dig mycket. Gå in till glädjen hos din herre.'" (Matt 25:23)

  • Comments(0)//eftertankar.micaelnilsson.com/#post88